Nieuws

Kijk hier voor het laatste nieuws

Middelburg winkelstad doet het goed

Middelburg winkelstad doet het goed

De afgelopen tien jaar is het aantal winkels in de steden teruggelopen. Middelburg vormt een uitzondering. De hoofdstad van Zeeland kan als een van de weinige gemeenten een miniem plusje (0,1 procent) noteren.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte gisteren cijfers bekend van de ontwikkeling van de detailhandel sinds 2007. Het CBS had per provincie een aantal steden nader onder de loep genomen. “Regionaal zijn er grote verschillen in de ontwikkeling van de winkelstraat. Van de belangrijkste steden per provincie, maakten alleen Lelystad en Almere een groei door op het gebied van winkelvestigingen. In Amsterdam, Middelburg en Den Bosch bleef het aantal winkels ongeveer gelijk.”

Dick Anbeek voorzitter van de Middelburgse ondernemersvereniging VOM, zegt dat de laatste jaren een positieve verandering gaande is in de binnenstad. “Leegstand in de stad is beperkt. Middelburg behoort tot de koplopers. Er wordt veel geëxperimenteerd. Veel jonge ondernemers openen een zaak. Buiten het centrum zijn de afgelopen tien jaar nieuwe buurtwinkelcentra geopend. Een andere verklaring is dat historische binnensteden het goed doen.”

In Nederland nam het aantal winkels sinds 2007 met 4,4% af. In Zeeland ligt dit percentage iets hoger (4,6%). Overigens was in de provincie tussen 2007 en 2011 zelfs nog sprake van een toename tot 5380 winkels.
Zeeland telt momenteel 5030 winkels.

Verder nog een opvallend cijfer; er zijn in Zeeland nu bijna 2x zoveel viswinkels en parfumerieën dan tien jaar geleden.

Bron: PZC – Theo Giele
Foto: Beeldbank Middelburg-Jacqueline Pruijssers